ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА МОЛОЧНОМУ РИНКУ?
Усі фермерські господарства України усіх типів та форм власності постраждали через війну в Україні. Особливо це стосується ферм, що знаходяться в регіонах, де проходять чи проходили бойові дії.
У довоєнні роки виробництво молока в Україні щорічно зменшувалось. В останні 5 років (з 2017 року) цей спад становив 2-6% щороку. Зумовлювалось це, насамперед, скороченням поголів’я, динаміка спаду якого була глибшою і становила 6-11% щорічно. Виробники сирого молока “вирулювали” за рахунок збільшення надоїв – підвищення продуктивності, що відбувалось переважно у молочно-товарних фермах.24 лютого. Кожного дня отримуємо численні новини про руйнування підприємств, населення, в тому числі і ферм. Що відбувається на молочному ринку?
Згідно з аналітикою АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА, до кінця року загальна чисельність промислового поголів’я може скоротитися з 423,7 тис. до 394,2 тис. голів – за умови, що радіус просування ворога залишиться незмінним. За попередніми прогнозами, виробництво промислового молока у 2022 році може скоротитися на 19,5% – з 2,75 млн тонн до 2,21 млн. Хоча показники падіння можуть бути значно вищими, адже продуктивність корів уже зараз знизилася на 15−70%, залежно від регіону.Але яка загальна картина? Адже промисловий сектор – це лише 32% усього молока в країні… до війни.
Ми зробили власні розрахунки, використовуючи дані попередніх періодів, враховуючи теперішню ситуацію по регіонах та впливові фактори на ринку. Дані вражають. Лише за І квартал цього року Україна втратила близько 300 тис т молока. При такій ситуації, до кінця поточного року ми можемо недоотримати близько 2 млн т молока
2 млн т молока – це показник скорочення виробництва за останні 7 довоєнних років!
Та це ще не все. Переробники продовжують надавати перевагу промисловому молоку, хоча і на нього знизили закупівельну ціну. Сировина від господарств населення подешевшала найкритичніше, за місяць середня закупівельна ціна молока від населення знизилась на 25%: з 8 грн/кг до 6 грн/кг. Подекуди фермери говорять і про 5 грн/л. Дехто із них взагалі втратив можливість реалізації через логістичні та інші причини — ми уже неодноразово писали про такі випадки і серед наших фермерів.
На прилавках магазинів та супермаркетів молочка подорожчала. Молокопродукти за місяць війни додали у ціні в середньому 5%. Імпорт вже майже “не тисне”: усі довоєнні завози майже розпродали, нових практично немає.

Що відбувається? Собівартість виробництва зросла як для постачальників — виробників молока, так і для переробників. Конкуренція суттєво зменшилась через обмеження імпорту. Попит не зменшився: хоч чимало українців і виїхало закордон, але і працює всього 60-65% переробників. Чому ж тоді так суттєво скоротилась ціна на молоко, особливо для населення в той час, як на прилавках вона зросла?Під тиском війни, дефіцитів, збільшення цін на корми, пальне та утримання господарства зменшилась вартість товару — сирого молока. Виробляти молоко фермерам, виходить, зовсім не вигідно. Але ж вони критична маса у структурі виробників!Саме тому ми вкотре наголошуємо, що селянським фермерським господарствам, в тому числі Сімейним молочним фермам надзвичайно важлива допомога та підтримка. Вони виробляють критичний для кожного українця продукт і достойні заробляти на цьому, а не виживати. Крім того, що це економіка і продовольча безпека, фермери — надійна благодійна підтримка, ми бачимо, як багато вони зараз роблять, окрім фермерства. Ситуація на ринку “просить” звернути увагу вже сьогодні усіх і кожного: від державних установ найвищого рівня до простого пересічного українця. Сьогодні, завтра і в майбутньому у Збройних сил України, в наших дітей і в кожному домі має бути вільний доступ до молочних продуктів українського виробництва.